Trening – proces polegający na poddawaniu organizmu stopniowo
rosnącym obciążeniom, w wyniku czego następuje adaptacja i wzrost
poziomu poszczególnych cech motorycznych. Pojęcie treningu obejmuje także naukę nawyków ruchowych związanych z daną dyscypliną sportu. Poprzez odpowiedni trening połączony z właściwym odżywianiem można również kształtować pewne cechy morfologiczne np. zwiększać masę mięśniową czy redukować poziom tkanki tłuszczowej.
Trening wytrzymałościowy powoduje natomiast zmiany w czynności
układu krążenia, układu oddechowego oraz w procesach metabolicznych.
Pod wpływem regularnych ćwiczeń wzrasta pojemność życiowa płuc oraz ich
możliwa maksymalna wentylacja. Dzięki treningowi wzrost wentylacji jest
mniejszy niż przed nim, przy tym samym obciążeniu organizmu. Poprawia
się pobieranie tlenu, głównie poprzez pogłębienie oddechów bez
zwiększania ich częstości, a także zdecydowanie lepsze jest
wykorzystywanie tlenu zawartego we wdychanym powietrzu.
Zmiany w układzie krwionośnym obejmują wzrost pojemności minutowej
serca związanej z poprawą jego objętości wyrzutowej, czasem obserwowany
jest także przerost mięśnia sercowego. Trening ogranicza wysiłkowe
zmiany w dystrybucji krwi w organizmie – zmniejszenie przepływu przez
naczynia przewodu pokarmowego jest słabiej zaznaczone, natomiast
pomniejszony zostaje przepływ krwi w skórze. Ćwiczenia fizyczne
poprawiają pracę gruczołów wydzielania zewnętrznego, a tym samym głównym
sposobem oddawania ciepła staje się droga parowania.
Trening wytrzymałościowy powoduje również zmiany w samych mięśniach.
Zwiększa się pobieranie przez nie tlenu z przepływającej w naczyniach
krwionośnych krwi. Zachodzą zmiany enzymatyczne w cyklach
biochemicznych, przez co zmniejsza się szybkość rozkładania zawartego w
mięśniach glikogenu, wydajniejsze natomiast staje się uzyskiwanie
energii z kwasów tłuszczowych. Dzięki temu zmniejsza się produkcja kwasu
mlekowego i jego gromadzenie w mięśniach, a także możliwa jest dłuższa
praca mięśni, gdyż zapasy węglowodanów są wolniej likwidowane.
Zwiększone zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe powoduje większe ich
uwalnianie z tkanki tłuszczowej. U ludzi wytrenowanych glikogen w
mięśniach zgromadzony jest w większych ilościach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz